تابناک: معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان از زنده گیری و تحویل یک گونه لاک پشت فراتی کمیاب توسط دوستدار محیط زیست به این اداره کل خبرداد.
کد خبر: ۱۱۰۰۸۹
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۴ 12 October 2015
به گزارش تابناک، روابط عمومی محیط زیست استان اصفهان به نقل از سعید یوسف پور اضافه کرد: این لاک پشت فراتی توسط دوستدار محیط زیست در شهر اصفهان زنده گیری و به این اداره کل تحویل داده شد.

وی اظهار کرد: لاک پشت فراتی گونه ای از لاک پشت های نرم لاک از خانواده لاک پشت های سرانگشتی است که زیستگاه آن در رودخانه های دجله ،فرات و اروندرود می باشد که انشعابات آن در عراق، ایران، ترکیه و سوریه است.

یوسف پور افزود: لاک پشت فراتی به نظافت کننده بستر رودخانه ها معروف است و از ماهیان مرده و جلبک ها تغذیه می کند.

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه این لاک پشت فراتی از برخی نواحی بدن زخمی است و کمی خونریزی دارد گفت: طی هماهنگی های انجام شده با اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان این لاک پشت پس از بهبودی کامل بمنظور رهاسازی در زیستگاه خود به اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان تحویل می شود.

لاک پشت فراتی (Rafetus euphraticus) گونه ای لاک پشت نرم لاک از خانواده لاک پشت های سه انگشتی است.

زیستگاه این لاک پشت رودخانه های دجله و فرات و انشعابات آن ها در عراق، ایران، ترکیه و سوریه است و در پی تخریب زیستگاه، آلودگی و معدوم شدن توسط صیادان در خطر انقراض قرار گرفته است.
این لاک پشت تنها گونه لاک پشت های سه انگشتی در ایران است و با وجود خطر بالای انقراض و کاهش جمعیت در فهرست گونه های مورد حمایت قرار ندارد.

پراکندگی لاک پشت فراتی فقط به استان خوزستان شامل حوضه آبگیر دجله و فرات، هورالعظیم، تالاب شادگان، رودخانه های کارون، کرخه، دز و جراحی و انشعابات آنها محدود می شود.

این لاک پشت در حال حاضر در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی در رده در معرض خطر انقراض قرار دارد.

لاک پشت فراتی بیشتر اوقات در زیر آب زندگی می کند و در برخی اوقات اینگونه جاوری برای به دست آوردن غذا در زیر گل و لای رودخانه ها و ماسه ها فرو می رود و تنها برای استفاده از انرژی خورشید و تخم گذاری از آب بیرون می آید.

این جانور بیشتر ترجیح می دهد در رودخانه های فرعی با جریان آهسته و یا آبهای راکد کم عمق زندگی کند.

بررسی ها نشان می دهند در بین تمام انگشت های پاهای عقبی و جلویی این گونه، پرده وجود دارد و هر کدام از آنها دارای سه ناخن بزرگ، قوی و بزرگ هستند.گردن این گونه از لاک پشت دراز، قابل انعطاف و بسیار قوی می باشد و می تواند آن را داخل لاک خود ببرد.

گاهی موارد الگوها متفاوت رنگی از سبز تیره تا روشن با نقوش مختلف در این گونه قابل مشاهده است.

لاک پشت فراتی گونه ای بسیار ترسو یا شاید به شدت خجالتی است و مشاهده آن در بیرون از آب بسیار سخت و مشکل است یا در صورت مشاهده به محض نزدیک شدن یا حرکت به طرف آن، داخل آب می پرد.

لاک این جانور بر خلاف سایر لاک پشت ها، نرم و دارای لبه های نرم و انعطاف پذیر است. کاراپاس آن ها، گرد تا بیضوی، در نابالغین، سبز زیتونی با خال های زرد، کرم یا سفید است؛ اما در بالغین، بدون علامت یا با خال های معدود تیره است.

سر لاک پشت فراتی تقریبا عریض و پوزه لوله مانندش، کوتاه و کلفت است که به وسیله لب های گوشتی پوشیده شده است و دارای گردن دراز و قابل انعطاف است.

تمام انگشتان پاهای جلو و عقب، پرده دارند و تنها سه انگشت داخلی پاهای جلو و عقب، دارای چنگال هستند. رژیم غذایی گوشت خواری دارند. در هر سال حداقل بین 5 - 4 تخم می گذارند.

میانگین قطر تخم های به دست آمده 28.95 میلی متر بوده است. نتایج آماری نشان داد که هیچ گونه تفاوت معنی داری بین صفات مختلف در دو جنس نر و ماده مشاهده نمی شود.
منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار