به گزارش خبرگزاری تابناک به نقل از روابط عمومی دامپزشکی کرمانشاه،، دکتر نادر پرورمدیرکل دامپزشکی استان کرمانشا ه ،با اشاره به شیوع بیماری خطرناک تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در کشور، پیشگیری را مهمترين موضوع در ارتباط با این بیماری عنوان کرد.
وی تب کریمه کنگو را یک بیماری مشترک بین انسان و دام بیان کرد و افزود: در ایران بيشترين موارد ابتلا به این بیماری از طریق ذبح غير بهداشتي دام و تماس با لاشه دام های آلوده بوده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: عامل شيوع این بيماري در دامها كنه است که در زمان گرم بودن هوا بيشترين فعاليت را دارند، به همین دلیل تب كريمه هم از اواخر فرودین ماه تا اوایل پاییز بيشترين ميزان شيوع را دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در مورد علائم این بیماری نیز گفت: این بیماری جز تب مختصر و گذرا معمولاً علائم دیگری در دام ایجاد نمی کند و چون تب نشانه بسياري از بيماريهاست، نميتواند به تشخيص قطعی اين بيماري كمک كند، ضمناً تلفاتی نیز در دام ها ندارد.
وی با بیان اینکه ويروس بيماري در خون و بافتهاي بدن حيوان مبتلا وجود دارد، بیان داشت: در اين مدت، انجام كارهايی مثل شاخبری، پشمچيني، کشتار دام های مبتلا و هرگونه فعاليتی كه سبب تماس افراد با خون و ساير بافتهای آلوده دامها شود میتواند سبب انتقال آلودگی شود.
این مقام مسئول با تصریح اینکه ویروس بیماری تب کریمه کنگو با حرارت و طی پروسه پخت و پز از بین می رود، خطرنشان کرد: هنگام آماده سازی گوشت و آلایش دامی، محيط آشپزخانه و ظرفها آلوده میشوند و وجود هرگونه جراحت در پوست ممكن است، سبب بيماری شود.
مدیرکل دامپزشکی استان به دامداران، شاغلین کشتارگاه ها، مراکز بسته بندی، میادین عرضه دام زنده و سایر مشاغل مرتبط توصیه کرد: به دلیل عدم امکان تشخیص بیماری در دام مبتلا به کارکنان و شاغلین این اماکن توصیه می شود از وسایل ایمنی فردی همچون لباس کار، کلاه، ماسک، دستکش، چکمه و ... در هنگام کار با دام استفاده کنند.
این مقام مسئول مهمترین راه کنترل و پیشگیری از این بیماری خطرناک را رعایت مدت زمان پیش سر در کشتارگاه برشمرد و اضافه کرد: خوشبختانه کشتارگاه صنعتی دام بیستون کرمانشاه که مسئول تامین گوشت شهرستان های کرمانشاه، صحنه و هرسین است مجهز به سالن پیش سرد است و لاشه پس از استحصال به مدت 24 ساعت در این اتاقها به منظور طی پروسه جمود نعشی نگهداری می شود که این مهم خود باعث افزایش کیفیت لاشه، افزایش ماندگاری، ضد عفونی شدن و نهایتا از بین رفتن این بیماری می شود و از این بابت هیچگونه نگرانی برای مصرف کنندگان عزیز نداریم.
دکتر پرور به سایر هم استانی ها توصیه کرد: گوشت قرمز خریداری شده را به مدت 24 ساعت و جگر را به مدت 48 در یخچال خانگی( با دمای صفر تا 4 درجه سانتی گراد) نگهداری سپس مصرف نمایند.
وی در ادامه با اشاره به وجود کنه ها در مراتع خاطرنشان کرد: دوست داران طبیعت و گردشگران مناطق طبیعی به منظور جلوگیری از گزش کنه های مراقبت های لازم را به عمل آورده و در صورت گزش در سریعترین زمان ممکن به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان در توصیه به دامداران، انجام سم پاشی بدن و جایگاه نگهداری دام
زیر نظر کارشناسان دامپزشکی با فاصله زمانی 15 روز را تا پایان فصل تابستان از راههای مقابله با این بیماری برشمرد و تصریح کرد: این کار علاوه بر از بین بردن انگل های خارجی بدن دام باعث پیشگیری از بیماری های تب خونریزی دهنده کریمه کنگوو سایر بیماری های دامی و مشترک می شود.
وی اصلاح و بهسازی جایگاه نگهداری دام را از دیگر راهکار های موثر در پیشگیری از این بیماری دانست و خاطر نشان کرد: اصلاح کف، سقف و دیوار های جایگاه نگهداری دام شرایط را برای تکثیر و تزاید کنه ها نا امن کرده و موجب تسریع در رسیدن سموم و شعله به کنه ها می شود و متعاقبا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد و در جايگاه دام نیز نبايد هيچگونه وسيله اضافهای نگهداری شود، چراکه اينها مكانهای مناسبی برای مخفی شدن و تخمگذاری كنهها هستند.
دکتر پرور با تاکید بر لزوم ذبح دامها به صورت بهداشتی و تحت نظارت دامپزشكی در کشتارگاه تصریح کرد: از كشتار دام در خارج از كشتارگاهها و مراكزی كه تحت نظارت دامپزشكی نيستند جداً خودداری شود.
این مقام مسئول در پایان به هم استانی ها توصیه کرد: علاوه بر جدی گرفتن هشدار های بهداشتی دامپزشکی از خریداری گوشت قرمز از مراکز نا معتبر و کشتار غیر مجاز خیابانی جداً پرهیز نمایند و فقط از مراکز تحت نظارت دامپزشکی فرآورده خام دامی خود را تهیه نمایند و در صورت داشتن هرگونه سئوال، انتقاد و یا پیشنهاد با تلفن چهار رقمی 1512 و یا سامانه پیامکی 100010001512 اداره کل دامپزشکی استان تماس حاصل فرمایند؛ تامین سلامت شما دغدغه ماست.