تابناک:اغلب ما کاشان را به داشتن خانه‌های تاریخی با معماری دوران‌های مختلف می‌شناسیم. مردم این شهر هم بسیار بافرهنگ و مهمان‌نواز هستند. گردشگرانی که بخواهند به خطه‌ی اصفهان سفر کنند، حتما سری هم به کاشان می‌زنند
کد خبر: ۳۸۷۶۸۶
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۹ 03 March 2017

تابناک اصفهان: کاشان در استان اصفهان، تاریخ غنی و فرهنگی کهن دارد و جاذبه‌های تاریخی و طبیعی زیادی را در دل خود جای داده است.

کاشان یکی از شهرهای قدیمی ایران است که از دوران صفویه بیشتر مورد توجه پادشاهان بوده است. اغلب ما کاشان را به داشتن خانه‌های تاریخی با معماری دوران‌های مختلف می‌شناسیم. مردم این شهر هم بسیار بافرهنگ و مهمان‌نواز هستند. گردشگرانی که بخواهند به خطه‌ی اصفهان سفر کنند، حتما سری هم به کاشان می‌زنند چون یکی از مهم‌ترین شهرهای این استان است و دیدنی‌های بسیار زیاد و زیبایی دارد که نباید از دست داد. اگر شما هم دوست دارید در عید نوروز یا تعطیلات تابستانی سری به این شهر بزنید، این مقاله را دنبال کنید تا تمامی دیدنی‌های آن را به شما معرفی کنیم.

باغ فین

باغ فین کاشان

باغ فین یکی از زیباترین بناهای تاریخی کاشان است که با قدم زدن در آن، می‌توانی به شهر خیال سفر کنی و اوج شکوه و مردمانی که در آن می‌زیسته‌اند را ببینی. این باغ از دوران صفویه به یادگار مانده است و وسعتی حدود ۲۳ هزار متر مربع دارد. بنای اصلی این مکان در دوران صفویه ساخته شده و ادوار دیگر، برخی از پادشاهان، بنایی در آن بنا کرده‌اند. این باغ که نمونه‌ی بارزی از یک باغ ایرانی است، از ترکیب عناصری چون آب، درخت و عناصر ثابت معماری ساخته شده است.

در باغ فین بناهایی شامل کوشک صفوی، برج و بارو، حمام‌ها، عمارت هشتی ورودی و سردر، خلوت کریم‌خانی، شترگلوی قاجاری، حوض جوش، اتاق شاه‌نشین، خلوت نظام‌الدوله، تقسیم‌گاه آب، موزه‌ی ملی کاشان و کتابخانه وجود دارد. این باغ در سال ۱۳۱۴ با شماره‌ی ۲۳۸، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال ۱۳۹۰، به همراه ۸ باغ تاریخی دیگر، به شماره‌ی ۱۳۷۲ با عنوان باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی قرار گرفت. 

حمام فین

حمام فین کاشان

در قسمت جنوبی باغ فین دو حمام وجود دارد که به آن‌ها حمام بزرگ و کوچک می‌گویند. حمام کوچک قدمت بیشتری نسبت به حمام بزرگ دارد و در زمان صفویه ساخته شده است. این حمام همان جایی است که در ۲۰ دی‌ماه ۱۲۳۰ شمسی، امیرکبیر را در آن به قتل رساندند. در این حمام ۷ کاشی قدیمی در قسمت خزینه وجود دارد که قدمت آن‌ها به حدود ۵۰۰ سال پیش بازمی‌گردد. همزمان با ساخت باغ فین، این حمام را هم برای استفاده‌ی خدمتکاران ساخته بودند. 

حمام بزرگ یا حمام سلطنتی به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد که فرماندهان و بزرگان دربار از آن استفاده می‌کردند. معماری این حمام اهمیت ویژه‌ای دارد که وجود ستون‌های مرمر و سقف نقاشی‌شده‌اش، بر زیبایی و اهمیت آن افزوده است. حمام فین در ۱۵ آذر سال ۱۳۱۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. همچنین یونسکو در سال ۲۰۱۱ میلادی، حمام فین را به عنوان قسمتی از مجموعه‌ی باغ فین در فهرست میراث جهانی ثبت کرد.

خانه بروجردی ها

خانه بروجردی ها

خانه بروجردی‌ها در محله‌ی سلطان میراحمد کاشان قرار دارد و در قرن ۱۳ هجری، مصادف با حکومت قجرها ساخته شده است. مساحت این خانه در زمینی به مساحت ۱۷۰۰ بنا شده و زیربنای آن حدود ۳۰۰۰ متر مربع است. این خانه بادگیرهای هلالی شکل قرینه‌ی زیبایی دارد که بر بام تالار و کلاه‌فرنگی استوار است. عموی کمال‌المک، صنیع‌الملک، یکی از نقاشان بزرگ عصر خود بود که بر نقاشی‌ها و گچ‌بری‌های زیبای این خانه نظارت داشته است. حاج سید مهدی نطنزی صاحب این ملک، از بازرگانان نطنزی مقیم کاشان بود. این تاجر سفرهای زیادی به بروجرد داشت به همین دلیل به بروجردی شهرت یافته بود.

گفته می‌شود سید مهدی عاشق دختر یکی از تاجران فرش کاشان (سید جعفر طباطبائی که خانه‌ی او امروزه به خانه‌ی طباطبایی شهرت دارد و به یکی از جاذبه‌های گردشگری کاشان تبدیل شده است) می‌شود و این تاجر شرط می‌کند که اگر سید مهدی خانه‌ای مثل خانه‌ی او بسازد، اجازه می‌دهد دخترش با سید مهدی ازدواج کند. این چنین می‌شود که سید مهدی همت به ساخت چنین خانه‌ای می‌کند. خانه‌ی بروجردی‌ها با شماره‌ی ۱۰۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

خانه طباطبایی ها

خانه طباطبایی ها

خانه‌ی طباطبایی‌ها در قرن ۱۳ هجری ساخته شده است و در محله‌ی سلطان امیراحمد قرار دارد. این خانه اصالت و معماری باشکوهی دارد و مناسب با اقلیم خاص این منطقه ساخته شده است. خانه‌ی طباطبایی‌ها ۳ بخش اندرونی، بیرونی و بخش مخصوص خدمه دارد که در زیربنای ۴۷۰۰ متر مربعی قرار گرفته است. پس از خرید این خانه توسط هیئت امنای مرمت و احیای ابنیه‌ی تاریخی کاشان، در سال‌های ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۶ با همکاری شهرداری و میراث فرهنگی، خانه مرمت و بازسازی شد و به شماره‌ی ۱۵۰۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

تپه سیلک

تپه سیلک کاشان

تپه‌های سیلک کاشان جایی است که گفته می‌شود قدیمی‌ترین تمدن بشری از آنجا سرچشمه گرفته است. این تپه‌ها در جنوب غربی کاشان قرار دارد که شامل ۲ تپه شمالی و جنوبی (گورستان الف و ب) است که در فاصله‌ی ۶۰۰ متری از هم قرار گرفته است. قدمت گورستان الف به ۳۵۰۰ سال می‌رسد و گورستان ب نی زقدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد که زیر باغ‌ها و مزارع کشاورزی قرار گرفته است. تپه سیلک در واقع نیایشگاه (زیگورات) مردمان باستانی بود که از گل رس و سفال ساخته شده است. هشتاد سال پیش با جاری شدن سیل در زمین‌های کشاورزی کاشان، این نپه‌ها نمایان و کشف شد و در ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره‌ی ۳۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

مسجد و مدرسه آقا بزرگ

مسجد آقا  بزرگ کاشان

مسجد آقا بزرگ کاشان، در زمان حکومت محمد شاه قاجار (قرن ۱۳ هجری قمری) به همت فرد نیکوکاری به نام حاج محمد تقی خان خانبان و پسرش ساخته شد. تکمیل بنای مسجد در زمان ناصرالدین شاه صورت گرفت و به نظر می‌رسد که روی آثار باقی‌مانده از زلزله‌ی سال ۱۱۹۲ هجری قمری کاشان یا دوره‌های قبل‌تر از آن ساخته شده باشد.

تلفیق این مسجد با مدرسه‌ای که بعدا ساخته شد، یکی از زیباترین و بهترین نمونه‌های ایجاد هماهنگی و اتصال دو بنا در کنار هم است. گنبدخانه‌ی این مسجد معماری زیبایی دارد که از خصوصیات بارز آن به شمار می‌رود چون این گنبدخانه روی ۸ پایه‌ی عظیم ساخته شده و  در آن دوران ایجاد گنبد روزی پایه‌های آزاد به ندرت دیده می‌شود. مسجد و مدرسه‌ی آقا بزرگ در ۱۱ آذر ۱۳۳۰ با شماره‌ی ۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :