پس از 10 سال بیم و امید برای نابودی یک اثر تاریخی
در ابتدای ورود، همگان با میزان قابل توجه و محسوس تخریب این اثر مواجه شدند، میزان تخریب بیش از حد تصور همه است و وجود کوهی از خاک بر در و دیوار این مجموعه نشان از بی توجهی متولیان گذشته دارد.
کد خبر: ۱۴۷۲۳
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰ 17 March 2015
به گزارش تابناک – البرز: ارديبهشت ماه امسال بود كه براي نخستين بار درهاي كاخ مرواريد به روي خبرنگاران باز شد. 
خبرنگاراني كه از اين اتفاق خوشحال بودند، پس از مشاهده شرايط اين كاخ تاريخي با چشماني اشك‌ آلود محوطه را ترك كردند.
درباره اين اثر تاريخ منابع مختلف گزارش‌هايي ارائه كرده‌اند. از جمله آنكه "کاخ مروارید نام یک بنا از زمان پهلوی است که در مهرشهر قرار دارد. این بنا توسط وسلی پیترز و بنیاد فرانک لوید رایت به مبلغ یک میلیون دلار طراحی و ساخته شد.
شمس پهلوی خواهر محمد رضا پهلوی آخرين ديكتاتور رژيم منفور طاغوت به دلیل بیماری آسم این منطقه را برای زندگی انتخاب کرد.
کاخ مرواريد در زمینی به گستردگی ۱۱۱ هکتار با ۲۵۰۰ متر زیربنا میان سال‌های ۴۷-۱۳۴۵ در مهرشهر کرج برای اقامت شمس پهلوی ساخته شد. 
سازه اصلی و طرح کاخ مانند یک سفره‌ماهی است که صدفی را دربرگرفته است. 
همه فضاهای معماری در زیر سقفی با فرم حلزونی و با نورگیرهای گوناگون و به‌شکل دانه‌های مروارید اجرا شده است. 
در ضلع شمالی کاخ و در محوطه‌ بیرونی دریاچه نیز به‌ شکل باله‌های سفره‌ماهی طراحی و اجرا شده است.
این بنا دربردارنده فضاهای گوناگونی از جمله دفتر مخصوص شمس، تالار پذیرایی، سالن سینما، سالن بیلیارد، استخر، آب‌نما، محل نگهداری پرندگان کمیاب، اتاق‌های خواب و غیره است. 
یکی از مهمترین بخش‌های این کاخ اتاق صدف است که دارای تزئینات مختلفی بوده، به ويژه نمای بیرونی آن که بصورت حلزونی شکل ساخته شده است. 
در طراحی فضای بیرونی دریاچه کوچکی از سه طرف کاخ را احاطه کرده و به زیبایی آن افزوده است.
معماری این اثر که بخشی از تاریخ معماری مدرن است، با تاثیر از شیوه فرانک لوید رایت از پرآوازه‌ترین معماران آمریکایی است که از سوی یکی از شاگردان ایرانی‌اش به نام عامری شکل گرفته است."
سال‌ها ورود افراد به اين محوطه ممنوع بود و هر از چند گاهي شايعاتي درباره تخريب كاخ مرواريد به گوش مي‌رسيد.
تا اينكه در ارديبهشت ماه امسال، درهاي كاخ به روي خبرنگاران گشوده شد.
خبرنگاري كه در اين بازديد حضور داشت، در گزارش خود آورده است: " در ابتدای ورود، همگان با میزان قابل توجه و محسوس تخریب این اثر مواجه شدند، میزان تخریب بیش از حد تصور همه است.
وجود کوهی از خاک بر در و دیوار این مجموعه نشان از بی توجهی متولیان گذشته دارد. در حال بازدید از دیواره‌های خراب و درهای پوسیده هستیم که مدیرکل اداره کل میراث فرهنگی البرز همه خبرنگاران را فرا می خواند تا جوابگوی سوال‌های آنان باشد.
ابوالفضل عبیدی در ابتدا با بیان این مطلب می گوید: 30 هکتار از کل مجموعه کاخ مروارید که شامل خود کاخ اصلی و قسمتی از باغ است توسط دادستان کرج تحویل اداره کل میراث فرهنگی شده است تا با مرمت و بازسازی آماده بازدید عموم مردم شود.
عبیدی در ادامه اظهار می‌دارد: با توجه به شرایط اثر و با توجه به مشاهدات باید بگوییم که شرایط اصلا مساعد نیست، و تخریب بیش از تصور همگان است."
حال پس از 10 سال بیم و امید برای نابودی این اثر تاریخی، مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان البرز از اجرای طرح ویژه گردشگری در بنای تاریخی کاخ مروارید در تعطیلات نوروزی خبر داده است.
ابوالفضل عیبدی این خبر را در نشست اجرایی خدمات سفر استان البرز اعلام کرده و گفته است: این بنای زیبا و تاریخی از چهارم فروردین ماه سال 94 آماده پذیرایی از گردشگران است.
وی اعلام کرد: در نمایشگاه صنایع دستی کاخ مروارید تمام اقوام ایرانی سوغات و صنایع دستی خود را به نمایش می گذارند.
این مسوول یادآورشد: کارگاههای سفال و سرامیک نیز در این نمایشگاه با هدف جذب گردشگران و هنرمندان برگزار شده و پس از ایام فاطمیه جشنواره ای نیز با حضور هنرمندان و اقوام ایرانی در این مجموعه اجرا می شود.
منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
وبگردی
آخرین اخبار