جواد محقق در نشست مسائل نشر شعر:
معاون شعر بنیاد شعر و ادبیات داستانی گفت: بر اساس تجربیات موجود از دبیری جشنواره‌ها و جایزه‌های شعر، هر روز که از خواب بیدار می‌شویم، ۳ شاعر در کشور متولد شده‌اند!
کد خبر: ۴۲۴۵۹۷
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۴ 15 May 2017
به گزارش تابناک رضوی،نشست «داستان نشر شعر» عصر یکشنبه 24 اردیبهشت با حضور پرویز بیگی‌حبیب‌آبادی، مدیر انتشارات فصل پنجم، جواد محقق، شاعر و معاون شعر این بنیاد، غلامرضا طریقی، سردبیر سایت نقد شعر، ابراهیم اسماعیلی اراضی، منتقد و ترانه‌سرا و جمعی از شاعران و علاقه‌مندان به حوزه ادبیات در بنیاد شعر و ادبیات داستانی برگزار شد.
⁣⁣غلامرضا طریقی، شاعر و سردبیر پایگاه نقد شعر در جایگاه مجری ـ کارشناس، این نشست را با سخنان خود آغاز کرد. وی گفت: در سال‌های دهه ۷۰، امکان نشر کتاب شعر برای شاعران جوان خیلی ممکن نبود و با متصل بودن به شخصی بانفوذ و یا ارگانی دولتی، این امکان فراهم می‌شد.⁣
وی افزود: اوایل دهه ۸۰ انتشارات سوره مهر، مجموعه کتاب‌های چند شاعر جوان را که در برنامه‌ها و‌ کنگره‌های مختلف حضور داشتند، چاپ و منتشر کرد که اتفاقی تازه در این حوزه محسوب می‌شد. تا اینکه از اواسط دهه ۸۰ و با رشد فضای مجازی و دیده شدن بیشتر شاعران، ناشران تخصصی شعر شروع به فعالیت کردند و علاوه بر شاعران پیشکسوت، سراغ شاعران جوان هم آمدند.⁣
طریقی ادامه داد: این روند، معضلاتی را هم در پی داشت؛ از جمله اینکه شاهد چاپ و انتشار آثار چاپی هستیم که الزاماً شاعران خوبی هم نیستند.
وی تأکید کرد: نمی‌توان با قاطعیت گفت که به وجود آمدن نشرهای تخصصی شعر، خدمت به شعر بوده یا نه؛ زیرا برخلاف ناشرانی که دغدغه شعر دارند، تعدادی ناشر هم داریم که با هدف و سودای درآمد در این عرصه حضور دارند.
معاون شعر بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان دیگر سخنران نشست بود. او گفت: زمانی، چاپ و نشر شعر در کشور به صورت جدی وجود نداشت و با نگاهی به کتاب‌های قدیمی می‌بینیم که این کتاب‌ها توسط تاجران علاقه‌مند چاپ می‌شد. تا اینکه صنعت نشر به صورت اساسی در کشور ایجاد شد و در حال حاضر تعداد ناشران بسیار است.
جواد محقق افزود: این امر مشکلاتی در پی دارد؛ از جمله اینکه چاپ کتاب توسط مؤلفان اتفاق می‌افتد و فضایی ایجاد کرده تا شاعران جوان زودتر کتاب‌های خود را منتشر می‌کنند تا شناخته شوند.
این شاعر پیشکسوت ادامه داد: در گذشته این‌طور بود که اهل قلم بعد از معرفی خود در نشریات، شناخته می‌شدند و بعد ناشر، آثار آنها را چاپ می‌کرد و چون این شاعران، مخاطبان مطبوعاتی داشتند، کتاب به خوبی فروخته می‌شد؛ اما در این روزگار به دلیل عجله در چاپ آثار و آسان بودن چاپ و نشر، ناشران از جیب مؤلف، کتاب را چاپ می‌کنند. برخی از این شاعران اولین آثار خود را مجلد می‌کنند و به بازار کتاب می‌فرستند؛ بدون اینکه حتی ۱۰ مخاطب جدی برای آثارشان داشته باشند. این اتفاق خوشایندی محسوب نمی‌شود.
معاون شعر بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان گفت: بر اساس تجربیات موجود از دبیری در جشنواره‌ها و جایزه‌های شعر، هر روز که از خواب بیدار می‌شویم، ۳ شاعر در کشور متولد شده‌اند. یعنی در طول سال بیش از هزار نفر در بخش کتاب اولی‌های این جشنواره‌ها شرکت می‌کنند و هر سال این تعداد به جمع شاعران افزوده می‌شود و آثاری که خیلی از آنها قابل ارائه و دفاع نیستند به مجموع کتاب‌های شعر می‌پیوندند. به همین دلیل است که تأکید می‌کنیم باید از چاپ بیش از این کتاب‌ها جلوگیری کنیم.
محقق همچنین گفت: از دوستانی که در فضای مجازی فعالیت می‌کنند، خواهش می‌کنم خودشان پالایش آثار را انجام دهند. همچنین در انتشار کتاب شعر خود تعجیل نکنند؛ زیرا بسیارند کسانی که از چاپ اول مجموعه‌شان پشیمانند. شاعران جوان در انتشار کتاب‌های خود عجله نکنند و بدانند که این امر به سود آنهاست.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار