مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس گفت : این استان با قابلیتهای فرهنگی و تاریخی پرشمار به عنوان پایتخت فرهنگی و گهواره تمدنی کشور قلمداد می شود.
کد خبر: ۳۵۱۷۳
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۵ 14 May 2015
تابناک فارس به نقل از ایرنا:
دکتر بهزاد مریدی در نشست استان شناسی ویژه فارس ونمایشگاه بین المللی کتاب تهران با اشاره به حضور 150 ناشر و 113 چاپخانه فعال در این استان افزود: انتخاب ناشران استان فارس در19 دوره انتخاب ناشران برتر کشور، نشان از کیفیت فعالیت های چاپ و نشر در پایتخت فرهنگی و گهواره تمدنی کشور است.
مدیرکل ارشاد فارس در این نشست با تقدیر از اقدام جدید صورت گرفته در این دوره از نمایشگاه کتاب، مبنی بر اختصاص یک روز به معرفی دستاوردهای صنعت چاپ و نشر استان ها، گفت: متاسفانه در دهه گذشته رویکرد کلی کشور، رویکرد پایتخت محور بود و فعالیت ها اعم از سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی متمرکز در پایتخت بود.
مریدی ادامه داد: این موضوع موجبات گسیل فرهنگبران و هنرمندان می شد؛ چرا که اگر می خواستند دیده شوند گریزی جز مهاجرت به پایتخت نداشتند.
وی افزود: اما اختصاص همین امکانات و ایجاد همین شرایط برای استان ها در نمایشگاه امسال می تواند این احساس را ایجاد کند که می توان در هرجایی مطرح بود و دیده شد.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان فارس پیرامون برنامه های این استان، گفت: ما سعی کردیم در روزی که به استان فارس اختصاص پیدا کرده، با سخنرانی اساتید برجسته و رونمایی از چند کتاب مرتبط با سخنرانی ها برنامه هایی متنوعی را به علاقه مندان به فرهنگ استان فارس ارایه کنیم و برخی از علاقه مندان حوزه کتاب و کتابخوانی استان را به صورت کاروان به بازدید از نمایشگاه کتاب بیاوریم.
وی با اشاره به نمایشگاه استانی فارس، اظهار کرد: بیشترین تازه های نشر، بازدید کننده و فروش را در بین نمایشگاه های استان کشور نمایشگاه استان فارس داشته؛ بطوریکه در سال گذشته بیش از یک میلیارد تومان بن کتاب در این نمایشگاه توزیع شد .

**حضور 150 ناشر و 113 چاپخانه فعال در استان فارس

جمشید رضایی، رئیس اداره چاپ و نشر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز در این نشست گفت: ما نزدیک به 185 ناشر در استان فارس داریم که از آن میان 150 ناشر به طور پیوسته در حال فعالیت هستند و در سال گذشته بیش از 700 عنوان کتاب در حوزه ادبیات، دانشگاهی، روانشناسی، دینی و به خصوص ادبیات کودک و نوجوان در استان به چاپ رسید.
وی با اشاره به فعالیت چاپخانه های استان فارس گفت: همچنین ما در حوزه چاپ نیز حدود 165 چاپخانه در استان فارس داریم که از این میان 113 چاپخانه بصورت فعال در حال کار هستند و در سال های اخیر اقداماتی انجام شده تا همه چاپخانه های استان، به تمام امکانات لازم در روند چاپ کتاب مجهز شوند.
رضایی ادامه داد: در سال گذشته نسبت به 10 سال اخیر نزدیک به 80 درصد کتاب های ما در خود استان فارس چاپ شده و کتاب های معدودی برای چاپ به خارج از استان می رود، که آن هم در حوزه چاپ کتاب های رنگی است که قیمت تمام شده آنها در استان به نسبت استان هایی چون تهران و قم که مجهز هستند، بیشتر می شود.

**شیراز دارای بیشترین قدمت چاپ و چاپخانه در کشور

وی در ادامه با بیان اینکه برخلاف تصور عمومی، قدیمی ترین چاپخانه کشور در استان فارس بوده، ادامه داد: یکی از کتابشناسان اروپایی به نام زنکر، در اثر خود به نام « کتاب شناسی شرقی» از کتابی نام برده که عنوان آن به انگلیسی «ملاحظات در خصوص خواجه حافظ شیرازی» است. مولف این کتاب آگوست ای. هربن از اعضای جمعیت علوم و ادبیات و صنایع پاریس بوده و کتاب در سال 1220 هجری قمری در شیراز به چاپ رسیده است.
رئیس اداره چاپ و نشر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس تصریح کرد: این سند نشان دهنده این است که چاپخانه در شیراز، قبل از تبریز و تهران احداث شده و چاپ و چاپخانه در شیراز قدمت بیشتر از سایر نقاط کشور دارد.
رضایی درباره تیراژ کتاب در این استان نیز گفت: تیراژ کتاب به تناسب افت کلی تیراژ در کشور، با افت قابل ملاحظه ای روبرو بوده که سال گذشته به صورت میانگین به حدود سه هزار نسخه رسیده بود.

**حاج محمد باقر ملک الکتاب اولین ناشر ایران در شیراز

تجلیل از ناشر برتر استان فارس بخش دیگری از این آیین را به خود اختصاص داد که طی آن از داریوش نویدگویی، مدیر انتشارات «نوید»، که ناشر برگزیده سال 93 نیز شناخته شد، تقدیر شد.
نویدگویی نیز طی سخنانی با اشاره به تاریخچه فعالیت ناشران در استان فارس، گفت: یک ادعای مستند وجود دارد مبنی بر اینکه اولین ناشر ایران، یک شیرازی بوده؛ در فارس بزرگ در سال 1220 هجری که بخش عمده ای از کشور امارات و همینطور یمن هم جز آن بوده، تاجران بسیاری در بنادر به واردات و صادرات مشغول بودند، چند نفر بودند که بسیار علاقه مند به کارهای فرهنگی بودند.
وی افزود: از جمله این افراد شخصی بوده به نام حاج محمد باقر ملک الکتاب، معروف به «تاجر شیرازی» که یک انسانی فرهیخته، خوشنویس و اهل قلم بوده و بسیاری از آثار مکتوب آن زمان که درحال نابودی بوده را جمع آوری و احیا کرده است.
نوید گویی گفت:ما اگر امروز حدود 13هزار و 500ناشر در کشور و عمدتا در تهران، قم، تبریز و شیراز داریم، اعتقاد شخصی من این است که جدای از تهران، استان فارس با وجود ناشرانی با کیفیت بالای کاری سرآمد نشر و کتاب در کشور هستند بطوریکه ما در سال 93 حدود 145 کتاب برتر داشتیم و در سال 94 حدود 50 عنوان کتاب تازه منتشر شده در این نمایشگاه داریم.
وی همچنین با اشاره به سابقه کار صحافی در شیراز گفت: یکی از فعالیت های مهمی که در شیراز در کنار کار چاپ و نشر همواره درخشیده و تاکنون ادامه داشته، کار صحافی است.
نوید گویی گفت : همانطور که ارامنه در تهران خدمت بزرگی به کار صحافی کرده اند، باید یادمان باشد که اگر صحافانی برجسته در کشور و به خصوص در شیراز نبودند، بسیاری از کتاب ها و منابعی که از گذشته به دست ما رسیده، در همان زمان ها نابود می شدند.

**رونمایی از شش کتاب منتشر شده در شیراز

همچنین در ادامه این مراسم با حضور سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان تهران و همچنین با حضور اساتیدی چون علی اشرف صادقی، سید احمد وکیلیان، عبدالنبی سلامی، دکتر شیخ الاسلامی و ناشران برتر استان از کتاب های «گویش لارستان»، «فرهنگ عامه استهبان»، «دیوان حافظ» به خط غلامرضا فیروزی، «شراز از نگاه جهانگردان»، «اعجاز قرآن» و کتیبه ها ساسانی» رونمایی شد.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار