به گزارش تابناک قم، امروزه تنوع جالبی از سوهان در این شهر طبخ میشود که در نوع خود، جالب و بسیار دوستداشتنی به نظر میرسد. سوهان عسلی، سوهان کنجدی، سوهان لقمهای، سوهان تختهای، سوهان بادامی، سوهان آجیلی، سوهان گزی، سوهان کرهای، دسر سوهان و ... تنها بخشی از سوهانهایی است که در استان قم تهیه و به مصرف عموم میرسد. کمتر گردشگری است که پس از سفر به این شهر تاریخی و قدیمی، از این شیرینی بینظیر برای سوغات دوستان و آشنایان خود، تهیه نکند.
رئیس اتحادیه سوهان و حلوایی استان قم با اشاره به تولید دسر سوهان در قم گفت: در ابتدا آب و جوانه گندم و آرد مخلوط شده را داخل پاتیل ریخته و یک ساعت توسط میکسر بر روی حرارت مناسب به هم می زنیم.
امیر یزدی پور افزود: بعد از یک ساعت که مایع درون پاتیل قهوه ای رنگ شد حرارت خاموش شده شکر به آن اضافه می شود در این زمان نیز کره و یا روغن حیوانی،هل، گلاب و زعفران به آن اضافه می گردد.
وی بیان کرد: برخی این دسر خوش طعم را به صورت معجون مانند دوست دارند که در این صورت با پودر گردو، پسته، فندق و بادام این دسر مایع سرو می گردد دسر سوهان مقوی و برای فعالیت های سنگین بدنی مناسب است.
یزدی پور گفت: دسر سوهان یکی از سوغات های خوش طعم قم به شمار می رود که در بسته بندی های زیبا عرضه می گردد البته باید توجه داشت که این دسر را به دلیل اینکه مایع است در هوای خنک نگهداری می کنند.
وی در رابطه با حلوای سوهان نیز خاطرنشان کرد: حلوای سوهان در واقع همان سوهان است که خمیر مانند طبخ می شود و همانند حلوا بسته بندی می گردد برخی نیز به این حلوای خوش طعم کنجد، فندق و گردو اضافه می شود.
رئیس اتحادیه سوهان و حلوایی استان قم اظهارکرد: حلوای سوهان در واقع طعم حلوا را ندارد چون خمیر مانند است و همانند حلوا شکل و شمایل خمیر مانند دارد با این نام خوانده می شود هرچند حلوای سوهان یکی از شیرینی های ویژه قم در آئین و مراسم ها به شمار می رود.
رئیس اتحادیه سوهان و حلوایی استان قم عنوان کرد: حلوای سوهان یکی از شیرینی های ویژه قم در آئین و مراسم ها می باشد و حتی می تواند جایگاه خود را در میان نذورات مردم در عزاداری ها نیز باز کند.
وی درباره ثبت جهانی سوهان نیز گفت: برای ثبت جهانی مراحل اداری در حال انجام است و از طریق سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم در حال پیگیری هستیم و به زودی سوهان قم ثبت جهانی می شود.
رییس اتحادیه سوهانی و حلوایی استان قم همچنین خاطرنشان کرد: درصددیم تا در جهت آشنایی مردم و مسافران با قدمت سوهان یک موزه سوهان را راه اندازی کرده و حتی اگر مسئولان موافقت نمایند یکی از میادین شهر قم را به نام سوهان قم این سوغات جهانی نام گذاری شود.
یزدی پور اظهار کرد:تولید سوهان یک ظرفیت مهم اقتصادی در قم به شمار می رود و فعالیت بیش از 800 کارگاه تولیدی سوهان و اشتغال بالغ بر 5 هزار نفر نشاندهنده چنین پتانسیل مهمی است که نیاز به حمایت های لازم از سوی مسئولان دارد.