تابناک کهگیلویه و بویر احمد:
بسته خبری «تابناک کهگیلویه و بویر احمد» مجموعه‌ای از خبر ها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که خواندنش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به اخرین تحولات و خبرهای شهرستان دنا
کد خبر: ۱۰۰۶۸۰۴
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۷ 04 November 2021

بسته خبری «تابناک کهگیلویه و بویر احمد» مجموعه‌ای از خبر ها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که خواندنش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به اخرین تحولات و خبرهای شهرستان دنا؛

سیب های درجه یک باغداران دنا در سبد ضایعات
۱۴۰۰/۰۸/۱۳ - ۱۵:۳۷

فاطمه رشیدی جهان آباد:ایرنا،سیب های قرمز و زرد دپو شده در جاده سی سخت به یاسوج بین دشت بازار و ده بر آفتاب با اینکه نشانه ای از خرید تضمینی سیب و از سویی خالی نماندن دست باغداران در فصل برداشت است با این حال همچنان نگرانی هایی درباره سیب وجود دارد.

باغداری در کهگیلویه و بویراحمد با مشکلاتی روبروست که به سختی می توان روی درآمد و اشتغال حاصل از آن تکیه کرد.در این میان از گذشته تاکنون سرگذشت سیب از همه میوه ها تلخ تر و غم انگیز تر بوده است.
باغداران برای حفظ سیب از آفات و سرما مجبور به پرداخت هزینه ای چندین برابر هستند اما در فصل برداشت دستشان از همیشه خالی تر می ماند.
کربلایی غلام یکی از باغداران سی سختی است که وقتی چند سال پشت سر هم محصول درجه یک باغش روی دستش ماند اره برقی پای همه درختانش گذاشت و آنها را از ریشه درآورد.
او می گوید: بهترین سیب، را بار زدیم و به میدان میوه و تره بار اهواز ارسال کردیم اما وقتی تمام هزینه ها از سبد و کارگر و ایاب و ذهاب و حمل را از آن کم کردم ۷۵ هزارتومان باقی ماند.
او ادامه می دهد: از بابامیدان که بر می گشتم با خود عهد کردم که بیش از این خودم را اذیت نکنم و به محض اینکه به سی سخت رسیدم بلافاصله با اره برقی به سراغ درختان ۱۰ تا ۱۵ ساله ام رفتم و همه را یک جا قطع کردم.

باغداران دیگری هم در شهر سی سخت بین‌سالهای ۹۴ تا ۹۹ تکلیف خودشان را با بازار سیب درست مثل کربلایی غلام مشخص کردند.
اما عده ای هم هنوز زیان می دهند و تاکنون هم نتوانسته اند لذت باغداری را آنگونه که باید حس کنند.
ممکن است خیلی ها در این لحظه احساس کنند این بلاتکلیفی سیب در بازار مربوط به کیفیت آن است اما بر خلاف این تصور سیب شهر سی سخت و به طور کلی کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ کیفیت وطعم خاص و مرغوب است و اینکه چرا ستاره اقبال سیب در بازار غروب کرده به مجموعه ای از عوامل بر می گردد که حل هیچ کدام از آنها نه در دست باغداران و نه در توان آنهاست.
عواملی مانند نداشتن میدان میوه و تره بار در استانی که برای چهارفصل میوه مرغوب دارد خود بزرگترین مشکل است.

 میدان میوه و تره بار چه دردی را دوا می کند؟
محسن جهانی باغداری در حوزه کبگیان بویراحمد است. او می گوید: سیب درجه یک و با کیفیتی که حتی قابلیت صادر کردن به کشورهای همسایه را دارد اگر به میدان میوه و تره بار شیراز، اهواز و یا کازرون برود ریالی دست باغدار را نمی گیرد.
او ادامه می دهد: سیب خوب باید حتما دست چین شود و برای ما که هیچ گونه ماشین آلاتی در اختیار نداریم این کار توسط کارگر انجام می شود و دستمزد کارگر روزانه ۲۰۰ هزارتومان است که برای بار زدن ۲ تن سیب باید دست کم سه کارگر کار کنند که هزینه کارگر و پذیرایی دست کم یک میلیون تومان می شود.
او ادامه می دهد: هر ۱۰ کیلو سیب باید در سبد ۶ هزارتومانی دست چین شود و هزینه پوشال هم باید به آن اضافه شود ، که هزینه ۲۰۰ عدد سبد برای ۲ تن حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان می شود.
جهانی می گوید: هزینه حمل وانت نیسان‌به هر کدام از این شهرها از ۸۰۰هزار تا یک میلیون و ۲۰۰ هزارتومان است و سیب هرچقدر به فروش برسد  هشت درصد آن حق بنگاه داری میدان میوه و تره بار است که با این حساب حق بنگاه داری برای سیبی که به بیشترین قیمت فروخته می شود نیز یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان می شود.
او می گوید : اگر باغدار ۲ تن سیب درجه یک را به میدان میوه و تره بار ببرد حدود ۱۵ میلیون تومان دستش را می گیرد. که این در شرایطی است که ۱۰۰ درصد محصول درجه یک باشد.
البته همه چیز به وضعیت بازار در آن روزی که میوه به بازار می رود بر می گردد. ممکن است سیب درجه یک روزی به میدان برود که بازار اشباع باشد که اغلب اوقات هم شرایط همینگونه است چون فصل برداشت سیب همزمان است ، آن وقت همین ۱۵ میلیون تومان نصف می شود. یعنی یک باغدار در ازای یک سال زحمت شبانه روزی و مراقبت از باغ و پرداخت هزینه هایی مثل کودها و سموم و حتی آبیاری در بهترین حالت ۱۵ میلیون و در حالت عادی و نرمال بین ۷ تا ۱۰ میلیون تومان دریافت می کند. و همین حساب سر انگشتی نشان می دهداگر قرار باشد سیب در بازار داخلی مصرف شود هیچگونه ارزش افزوده و یا آورده اقتصادی ندارد.
آیا می توان روی صادرات آن به کشورهای همسایه حساب کرد؟
این هم سئوالی است که در گذشته مسئولان درباره آن توضیح داده اند. برای صادرات سیب باید بخش خصوصی پیش قدم شود که بخش خصوصی در استان کهگیلویه و بویراحمد نه آنقدر قوی است و نه تمایلی برای سرمایه گذاری در این حوزه دارد.
اما راه حل دیگر برای این کار نگهداری سیب در سردخانه و ارایه به بازار در فصل های پر تقاضا است که این ایده در استان کهگیلویه و بویراحمد یک مشکل اساسی دارد و آن هم این است که ظرفیت سردخانه ای استان در مقابل سیب تولیدی بسیار ناچیز است که بخشی از این ظرفیت هم برای نگهداری میوه شب عید استفاده می شود و انتقال سیب به سردخانه های استانهای همجوار به دلیل بالا رفتن هزینه حمل هیچگونه صرفه اقتصادی ندارد.
در این میان فراوری میوه و ایجاد ارزش افزوده با آن بهترین و پایدارترین صرفه اقتصادی را می تواند داشته باشد که استان کهگیلویه و بویراحمد از کارخانه فرآوری میوه هم محروم است.
در شرایطی که استان بازار میوه و تره بار ، سردخانه و صنایع تبدیلی ندارد، تنها یک راه پیش پای باغداران می ماند و آن هم این است که سیب تولیدی خود را فارغ از اینکه چه کیفیتی دارد به عنوان سیب درجه سه صنعتی یک جا در گونی بریزند و با نرخ تضمینی ۱۴ هزار و ۶۰۸ ریال تحویل تعاونی ها بدهند.

به نظر می رسد راه حل این موضوع ابتدا ایجاد صنایع تبدیلی است و تا آن زمان نیز لازم است میوه درجه یک به قیمت تضمینی از باغداران خریداری شود.تنها در این صورت است که روی اشتغال کشاورزی می توان حساب باز کرد.
سطح زیر کشت باغ های سیب در کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۶ هزار هکتار است که به طور میانگین از هر هکتار ۲۰ هزار تن از این میوه برداشت می شود.
حجم سیب صنعتی استان، ۲۵ تا ۳۰ هزار تن است.
سالانه ۱۰۰ هزار تن میوه درجه یک در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.
هم اکنون یکهزار و ۸۰۰ بهره بردار در زمینه تولید سیب درختی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند.سالیانه ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن انواع میوه شامل، سیب، مرکبات، میوه‌های تابستانه و سایر میوه‌ها در باغستان‌های کهگیلویه و بویراحمد تولید شود.
این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که سالیانه ۹۷۲ هزار تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای مصرف می‌شود.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.

 

پیروزی ارزشمند سیدنا سی سخت در بازی رفت دور حذفی لیگ استان
۱۴۰۰/۰۸/۱۳ - ۱۵:۲۲

آخرین تحولات شهرستان دنا در هفته ای که گذشت

تیم سیدنا سی‌سخت در بازی رفت دور حذفی لیگ استان موفق به شکست حریف خود شد.

در دور رفت مرحله حذفی لیگ فوتبال استان، تیم های سیدنا سی‌سخت و وحدت قلات بهمئی به مصاف هم رفتند که این بازی مهیج و زیبا در پایان با تک گل جواد کریمیان به سود سیدنا به پایان رسید، بازی برگشت روز جمعه ۱۴ آبان در ورزشگاه شهر لیکک برگزار می‌شود.

فرماندار دنا و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد از نزدیک تماشاگر این دیدار بودند. پناهی با حضور در رختکن تیم سیدنا قول داد با پیگیری بیشتر و بهتر و کارشناسی شده ورزش سی‌سخت از این بن‌بست خارج شود تا شاهد پویایی بیشتر ورزش باشیم.

برگزاری مانور پدافند غیر عامل در سی سخت
۱۴۰۰/۰۸/۱۳ - ۱۵:۱۸

آخرین تحولات شهرستان دنا در هفته ای که گذشت

مانور امداد و نجات هفته پدافند غیرعامل به میزبانی مدرسه دخترانه حضرت زینب (س) توسط نیروهای جمعیت هلال احمر شهرستان دنا در شهر سی سخت برگزار گردید.

پناهی فرماندار دنا در این مانور گفت:این هفته فرصتی هست تا ارزش های پدافندغیرعامل برای تمام دنیا آشکار شود.

پناهی گفت: اگه پدافند غیرعامل در سطح کشور به درستی انجام گیرد خیلی از مشکلات کاسته می شود و از خسارات بسیار زیادی جلوگیری خواهد شد.

فرماندار دنا اظهار داشت:الان نزدیک به ۸ ماه است که شهر سی سخت دچار بحران زلزله شده است که اگه برنامه محور باشیم وهمه عوامل پدافند غیر عامل را به درستی انجام دهیم بسیاری از مشکلات کاسته می شود.دنیا به عنوان یک اصل اساسی و کمتر کردن میزان خسارات و هزینه ها پدافند غیرعامل را دربرنامه منظم کاری خود قرار داده است.

عالیترین بالاترین مقام اجرایی دولت درشهرستان دنا گفت:،پدافند غیرعامل فقط فیزیکی نیست وهمان طور که دیدید چند روز پیش یک حمله سایبری جهت برهم زدن نظم و آرامش کشور علیه پمپ بنزین های سراسر کشور انجام گرفت که خوشبختانه با همراهی خوب مردم باعث شد هیچ مشکلی پیش نیاید و دشمن کینه توز و خبیث به اهدافی که مد نظرش بود نرسد.

ابراهیم ریاضی رئیس آموزش و پرورش دنا گفت:روز دانش آموز تنها روزی است که مربوط به همه مردم ایران است واین روز را بر تمامی دانش آموزان تبریک می گویم.

ریاضی گفت: دو نوع پدافند داریم یکی پدافند عامل و دیگری پدافندغیرعامل که در پدافند عامل ما در۸سال جنگ نشان دادیم و در مقابل دشمن باانواع سلاح ایستادگی کردیم و به پیروزی رسیدیم و پدافندغیر عامل یعنی اقداماتی جهت کاهش انواع حوادث،فرهنگی واقتصادی که باید از قبل انجام دهیم تا کمترین مشکلات و خسارات برای جامعه به وجود آید که اگه پدافند غیر عامل در کشور بدرستی انجام گیرد آسیب ها به حداقل می رسند که می طلبد هر مدیری در حیطه کاری خودش این مسئولیت را به درستی انجام دهد تا شاهد کاهش خیلی ازمشکلات روزمره برای جامعه باشیم.

تاکید بر واکسیناسیون معلمان برای بازگشایی مدارس
۱۴۰۰/۰۸/۱۳ - ۱۵:۰۹

پناهی فرماندار دنا گفت:با توجه به اینکه در هفته پدافند غیر عامل هستیم باید این اصل پذیرفته شود که امروزه به عنوان یک اصل اساسی پدافند غیر عامل مورد بررسی و توجه قرار می گیرد و ما هم باید آمادگی کامل خود را جهت مقابله با هر نوع خطر احتمالی با برگزاری پدافندهای غیر عامل بالا ببریم.

فرماندار دنا اظهار داشت:همان طور که می‌دانید چند روز اخیر از سوی دشمنان نظام تمامی پمپ بنزین های سراسر کشور جهت برهم زدن نظم و امنیت عمومی کشور مورد حمله سایبری قرار گرفت که خوشبختانه با تدابیر به موقع دولت و همراهی مردم ایران اسلامی این بار هم تیر دشمنان به سنگ خورد و با شکست موجه شدند.

پناهی گفت:در بحث سلامت مردم ومبارزه با بیماری کرونا باید تقدیر وتشکر ویژه ای داشته باشیم از حوزه سلامت شهرستان دنا که انصافا از زمان شروع کرونا و واکسیناسیون بی وقفه تلاش میکنند و با به خطر انداختن جان خود برای سلامتی مردم تلاش می کنند،در مجموع تزریق واکسن دانش آموزان شهرستان دنا در استان اول شد ودر کشور مقام دوم را کسب کرد.

بالاترین مقام اجرایی دولت در دنا گفت:شهرستان دنا با توجه به عملکرد خوب مجموعه کادر درمان که داشتند بهترین شرایط را دارد ولی اگر غافل شویم و ساده انگاری کنیم دوباره دچار بحران خواهیم شد،پس باید آگاهانه عمل کنیم و تا بهتر شدن کامل اوضاع از هر گونه تصمیم غیر کارشناسی و عجولانه برای بازگشایی مدارس پرهیزکنیم چرا که نباید بر این باور باشیم که دانش آموزان واکسن زده اند و ایمن هستند و جای هیچ نگرانی نیست و می توانند برسرکلاس های درس حضور پیدا کنند.

فرماندار دنا عنوان کرد:در سطح شهرستان دنا اصناف کمترین میزان رعایت پروتکل های بهداشتی را دارند که باید تیم های ویژه از سوی شبکه بهداشت و دستگاه قضایی تشکیل شود و این موضوع را بررسی نماید چرا که اصناف به طور مستقیم با سلامت مردم در ارتباط هستند.

پناهی گفت:معلم هایی که واکسن نزدند توسط شبکه باید شناسایی و به آنها اخطار داده شود چرا که والدین می خواهند با خیال راحت فرزندانشان را به مدارس بفرستند.

در روستاها بالای ۹۰ درصد کلاس‌های درس حضوری هست،هیچ کلاسی بالای ۱۵ نفر نباید باشد،اگه در در کلاس درسی مورد کرونا مشاهده شد کل کلاس درس باید تعطیل شود و اگه در مدرسه ای چند نفر ابتلا به کرونا مشاهده شد کل مدرسه باید از سوی آموزش و پرورش تعطیل شود.

بازگشت کارخانه آب معدنی سی‌سخت به چرخه تولید
۱۴۰۰/۰۸/۱۳ - ۱۵:۰۸

مدیرعامل کارخانه آب معدنی چویل دنا در سی‌سخت گفت: این کارخانه ۷ سال پیش به دلیل کمبود سرمایه در گردش و برخی مشکلات مالی دیگر تعطیل و غیر فعال شد.

جهان زابلی افزود: بر اثر تعطیلی این کارخانه بسیاری از افراد که بصورت مستقیم و غیر مستفیم در آن مشغول به کار بودند بیکار شدند و این کارخانه هم از رونق اقتاد.

 زابلی اضافه کرد: امسال به پیگیری‌های انجام شده با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و انجام قرار داد به این ستاد سرمایه درگردش مورد نیازتامین و این کارخانه بعد از ۷ سال تعطیلی و بلاتکلیفی دوباره به چرخه تولید بازگشت و دوباره فعال شد.

وی با بیان اینکه با حمایت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام ۳۰ میلیارد ریال برای تامین سرمایه در گردش کارخانه آب معدنی چویل دنا اختصاص داده شد ادامه داد: این کارخانه دارای سه خط تولید و توانایی سه شیفت تولید در روز را دارد که فعلا به اختصاص این مبلغ یک شیفت آن فعال شده و دو شیفت دیگر همچنان غیر فعالند.

مدیر عامل کارخانه آب معدنی چویل دنا با شاره به اینکه با فعال شدن یک شیفت این کارخانه ۱۳ نفر بصورت مستقیم و بیش از ۵۰ نفر به صورت غیر مستقیم مشغول به کار شدند گفت: برای راه اندازی شیفت دوم کارخانه آب معدنی چویل دنا به ۳۰ میلیارد ریال دیگر برای تامین سرمایه درگردش نیاز است که با راه اندازی این شیفت  برای  ۱۲ نفر به صورت مستفیم و بیش از ۵۰ نفر هم غیر مستقیم شغل ایجاد می‌شود.

 زابلی به میزان تولید روزانه این کارخانه هم اشاره کرد و گفت: در یک شیفت تولید این کارخانه هر ساعت ۵ هزار بطری و در یک روز ۴۰ هزار بطری آب معدنی با کیفیت تولید می‌شود که علاوه بر تامین نیاز استان به استان‌های همجوار نیز صادر می‌شود.

وی با بیان اینکه صادارات محصولات این کارخانه به خارج از کشور با جذب سرمایه گذار در حال پیگیری است افزود: این کارخانه مربوط به یک تعاونی با ۵ هزار و ۴۰ نفر عضو در شهر سی سخت است که راه اندازی مجدد آن باعث امیدواری و دلگرمی اعضاء این تعاونی شده است.

 

 

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار