به گزارش تابناک اصفهان، هسته مرکزی زیستبوم فناوریهای نرم و صنایع خلاق، مراکز رشد به شمار میآیند که بهطور خاص مرکز رشد علوم انسانی، فناوریهای نرم و صنایع خلاق مدنظر است. این مرکز در ابتدای سال ۱۴۰۲ شمسی به همت شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و دانشگاه اصفهان آغاز به کار کرد. هدف مرکز رشد ایجاد بستری برای پیوند خانواده علوم انسانی با دنیای اقتصادی و کسبوکار و اثرگذاری فرهنگی است. بنابراین، کسب درآمد بههیچوجه مسئله اصلی نیست و چگونگی و مسیر این درآمدزایی بسیار حائز اهمیت است.
در این خصوص، احسان رئیسی، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و مدیر مرکز رشد علوم انسانی، فناوریهای نرم و صنایع خلاق، در گفتگو با ایسنا به بیان نکاتی درباره مرکز رشد علوم انسانی، فناوریهای نرم و صنایع خلاق پرداخت که در ادامه آن را میخوانید.
لطفا بفرمایید هدف اصلی از تاسیس مرکز رشد علوم انسانی، فناوریهای نرم و صنایع خلاق چیست و در حال حاضر رویکرد شما برای دستیابی به اهداف این مرکز چیست؟
از آنجایی که این مرکز در ساختار شهرک علمی و تحقیقاتی تعریف شده است، هدف آن منطبق بر ماهیت و رسالت مراکز رشد شهرک است، یعنی حمایت و رشد تیمها و شرکتهای نوآور و خلاق در حوزه علوم انسانی، علاوه بر این، با توجه به نوپا بودن مراکز رشد علوم انسانی در ایران، اهداف دیگری نیز دنبال میشود.
کلانترین این اهداف عبارتند از: ایجاد کانونی فعال برای تحرک جامعه علوم انسانی جهت شناسایی مسائل جامعه و کشور، طراحی راهحل برای مسائل و نهایتا ایجاد یک کسب و کار از دل این فرآیند.
با توجه به اینکه بسترسازی برای نزدیک کردن علوم انسانی به بازار کار و تحقق اقتصاد دانشبنیان بهعنوان دو نقش مهم و اساسی مرکز رشد بیان شده، این مرکز برای پیشبرد این برنامه تاکنون چه اقداماتی انجام داده است؟
برای فعال کردن ظرفیتهای بالقوه، مخصوصا در فضای علوم انسانی که کمتر به فضای کارآفرینی و توسعه کسب و کار وارد شده است، نیاز است کوشش بیشتری نسبت به سایر حوزههای علمی شود، به همین منظور فعالیتهایی انجام گرفته است که عمده آن به این شرح است:
۱. فعالیتهای ترویجی: برای آشنایی دانشجویان با چیستی و چرایی مرکز رشد علوم انسانی دانشگاه اصفهان، مفاهیم ابتدایی و مقدماتی شناسایی مسئله، حل مسئله و تیم سازی، تولید محتوا، جلسههای آموزشی و معرفی مرکز انجام گرفته است.
۲. ارتباط با نهادها و سازمانهای دولتی و خصوصی برای ایجاد شبکه سازنده و همافزایی و فراهم کردن زمینهای که در آینده تیمها و شرکتهای مستقر بتوانند از این شبکه بهرهمند شوند.
۳. رویدادها و کارگاههای آموزشی در محیط مرکز رشد؛ و چه افرادی در این مرکز مشغول به کار هستند؟ پژوهشگران مشغول به کار از کدام مقاطع تحصیلی دانشگاه هستند؟
کلیه افرادی که دغدغهمند هستند و در اتمسفر علوم انسانی برای حل مسائل و خلق ارزش تلاش میکنند و از سویی بنا دارند تا این خلق ارزش را تجاریسازی کنند، البته در شرایط برابر، اولویت با دانشجویان و اساتید دانشگاه اصفهان است.
نقش و جایگاه فناوریهای نرم در طرحها و برنامههای مرکز رشد علوم انسانی چیست؟
شرط ورود هستهها و شرکتها به این مرکز این است که نوآور باشند، چون این مرکز به صورت تخصصی بر علوم انسانی تمرکز دارد و رویکرد آن حمایت از کسب و کارهای علوم انسانی با رهیافت فناوریهای نرم و صنایع خلاق است، بنابراین محور فعالیت این مرکز صنایع خلاق و فناوریهای نرم است، به بیانی دیگر، این مرکز، خانه این نوع کسب و کارها و ایدهها است.
شما چه افق و چشماندازی را برای مرکز رشد علوم انسانی تصور میکنید و چه آیندهای را برای آن پیش بینی میکنید؟
امید است با تلاشهای اعضا، تیمها، شرکتهای مستقر و سایر نهادها و سازمانهای ذیربط این مرکز به یک نمونه قابل استناد و الگوی بومی مناسب برای سایر ارکان و اجزا، زیست بوم نوآوری و کسب و کار در حوزه علوم انسانی تبدیل شود و با نقشی فعالانه به بستری موثر برای رشد کسب و کارهای علوم انسانی بدل شود. امید است موجب تحرک و تعالی فضای علوم انسانی در حل مسائل جامعه و حکمرانی گردد.